Incursiune prin Cheile Zanoagei si imprejurimi


Cheile Zanoagei sunt situate in muntii Bucegi pe valea Ialomitei si fac parte din rezervatia naturala Zanoaga.Acest lucru inseamna ca aria este protejata prin lege impotriva camparii,a focului,a depozitarii deseurilor.Din aceasta cauza,pe traseu vei intalni foarte putini turisti care isi pun cortul sau incropesc vreun foc de gratar,asta si datorita cantonului de jandarmi montani care se afla in imediata apropiere si care supravegheaza arealul protejat.In schimb,turtistii calatori isi fac aparitia in mai toata perioada anului,Cheile Zanoagei fiind o locatie superba de vizitat in orice anotimp,oferind un traseu usor spre mediu dar foarte pitoresc,cu multe peisaje ce iti taie rasuflarea, stanci golase si foarte inalte,vegetatie protejata prin lege si un lac de culoarea smaraldului,lacul Scropoasa.Datorita pozitionarii stancilor spre vest, soarele persista mai mult timp in acest areal, ajutand la formarea unui microclimat cu ploi dese si de scurta durata,specific zonei mediteraneene. Zona este foarte vizitata de ursi,o multitudine de pancarte avertizand turtistii de posibilitatea intalnirii cu aceste mamifere.Din aceasta cauza, recomandarea este ca oricine se incumeta sa ramana peste noapte in chei, sa o faca in unul din locurile special amenajate.Acestea sunt numeroase si se constituie dintr-un camping protejat de rulote si corturi,casute de lemn in imediata aproapiere a raului sau mai multe cabane mai vechi sau mai noi. Una din ele este celebra cabana Zanoaga,cabana ce a cazat sub acoperisul ei generatii intregi de tineri ce au venit in taberele scolare si care au insufletit aceasta zona.In trecut,cabana nu avea apa curenta. In toate aceste zone, camparea si focul de tabara este permis.

Preturile difera de la o suma modica pentru campingul de corturi pana la 50 de lei la casutele de lemn si cam 80-100 lei la cabanele din jur. Transportul nu este foarte dezvoltat in aceasta zona.Nu exista niciun transport public care sa te duca in aceasta zona insa se poate inchiria contra cost o masina de teren care sa te aduca in locatie cu circa 100 de ron.In ultimul timp s-au depus eforturi pentru asfaltarea drumului ce porneste din Sinaia,trece prin Cheile Zanoagei si ajunge la Hotel Pestera,astfel ca si accesul cu masina personala a devenit posibil.O alta modalitate de transport este cu trenul ce te va lasa in gara Sinaia.De acolo,daca esti temerar,poti sa iei telecabina pana la cota 2000,o urcare pe cele doua tronsoane ajungand cam la 40 de lei.De la cota 2000 vei traversa platoul Bucegi,prin padurea Nucet si vei ajunge la lacul Bolboci.De acolo esti la o aruncatura de bat de Cheile Zanoagei. Acest traseu este destul de lung dar pitoresc, plin de aventura.Din Cheile Zanoagei poti face mai multe trasee turistice.Unul din ele este cel spre lacul Bolboci,urmand apoi drumul spre Padina(locul unde se tine si festivalul cu acelasi nume) sau si mai departe spre pestera Ialomicioarei,una din cele mai frumoase din tara.In pestera Ialomicioarei exista cateva pasaje secrete,ascunse de ochii turistilor.

Acestea nu sunt accesibile decat cu ghizi autorizati sau in cadrul unor tabere montane.Unul din cercetasii nostri a strabatut aceste pasaje.Ele duc in diferite incaperi subterane,unele din ele foarte periculoase.Locul prin care trebuie sa te strecori este foarte stramt,aviz celor ce sufera de claustrofobie.Din loc in loc se gasesc lumanari pe care le poti aprinde. O alta varianta de traseu este prin Cheile Zanoagei(cruce albastra pe fond alb)

traseu cam de ora,spre lacul Scropoasa.Traseul prin Cheile Zanoagei este cel mai popular traseu din zona si poate cel mai frumos datorita usurintei cu care poate fi strabatut si a peisajelor usor accesibile.Pentru acest traseu nu ai nevoie de mult echipament. O sticla de apa de 1 litru,un sandwich si neaparat aparatul foto iti vor fi de ajuns pentru a te bucura din plin de drumetie. Traseul contine cateva podete care s-au modernizat de-a lungul timpului, multe carari cu piatra, verdeata din abundenta si multa stanca ,ceea ce face ca umiditatea sa fie crescuta in zona.Daca esti temerar,se poate merge pe alocuri si prin albia raului sau chiar se poate face baie pe timp de vara din loc in loc acolo unde micile cascade au adancit albia .In cele din urma se ajunge la lacul Scropoasa.

Acesta s-a format artificial in urma crearii hidrocentralei din zona. Frumusetea si culoarea lacului provin de pe urma faptului ca valea cu vegetatie a fost inundata,dand apei o culoare de smarald si o aura de mister. In zona se gasesc multe mure,zmeurica si alte fructe de padure.Este o zona propice inmultirii de ursi.Semnele sunt evidente in toata zona iar riscul este foarte mare sa te intalnesti cu mos Martin la lasarea intunericului.De fapt,in zona au fost semnalate anumite incidente de-a lungul timpului. De la lacul Scropoasa se poate face drumetie spre cheile Orzei sau daca esti norocos, in cazuri exceptionale poti trece prin culoarul sapat in munte,numai cu acordul inginerilor de la hidrocentrala.Cheile Zanoagei se mandresc cu varful Zanoaga cu inaltimea de 1788 m.Aici se gaseste si fosta cariera de piatra , o cariera deosebita unde ai impresia ca te afli pe o alta planeta.De aici s-a extras piatra necesara construirii barajului.Cariera,numita si Podul cu Flori este o minunata terasa de unde se pot admira Bucegii si vaile din jur. Aici se fac sesiuni de poze cu fotografi profesionisti dar si calatorii pline de aventura pe bicicleta.Zona este deosebit de frumoasa datorita inaltimii si a platoului sub forma de terasa alpina ce ofera o minunata privire de ansamblu.Cheile Zanoagei au fost,raman si vor fi unul din cele mai pitoresti locuri din Romania, o creatie desavarsita a naturii,un loc de unde se pot porni adevarate aventuri pe mune,dar despre acestea voi vorbi intr-o alta postare.Mai jos aveti inca cateva poze dar si un filmulet facut de mine acum ceva vreme prin Chei dar si pe drumul nou asfaltat numit si Transbucegi.


637 views0 comments

Recent Posts

See All