La ce restricții anti-Covid ne putem aștepta în sezonul de ski/snowboard 2021/2022
top of page

La ce restricții anti-Covid ne putem aștepta în sezonul de ski/snowboard 2021/2022

Actualizată în: 25 oct. 2021



Fie că vrei să profiți de începutul sezonului sau vrei să te înscrii într-o tabără de snowboard, trebuie să te documentezi în legătură cu măsurile anti-covid 2021 / 2022 de pe pârtiile din Europa.

Austria, Italia, Franța și Elveția au anunțat ultimele știri cu privire la restricțiile aplicabile pe pârtiile lor. Înainte să faci o rezervare la hotel sau la avion, interesează-te ce țări cer pașaport verde Covid (Green Pass/ Cod QR).


Pe lângă restricțiile din stațiuni, dacă vrei să participi la un eveniment organizat de tipul unei tabere de snowboard sau a unui festival, nu uita că înainte să ajungi pe pârtie trebuie să treci granițele mai multor state.


Va trebui să te conformezi reglementărilor în vigoare pentru fiecare stat în parte, sau cel puțin celor impuse de statele de destinație, așa că ar fi bine să urmărești update-urile de pe mae.ro legate de condițiile de intrare în fiecare țară de tranzit.


Sezonul de ski 2021/2022 în Franța


Potrivit skibro.com, Franța este cea mai recentă țară europeană care confirmă faptul că stațiunile de schi vor fi deschise în această iarnă, secretarul de stat pentru turism spunând că „mesajul este foarte clar: iarna aceasta, vom schia!”


Passe Sanitaire” varianta franceză a pașaportului de vaccinare , sau pe românește QR-ul, care este obligatoriu pentru a avea acces la majoritatea serviciilor publice, nu va fi necesar pentru a utiliza instalațiile, cu excepția cazului în care starea îmbolnăvirilor covid din Franța, unde peste 80 % din populație este vaccinată cu ambele doze, se înrăutățește semnificativ.


Tignes și Les2Alpes vor deschide pârtii pe ghețarii lor în următoarele două săptămâni, așteptarea fiind ca pârtiile principale în multe stațiuni să fie deschise la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.




Sezonul de ski 2021/2022 Austria


Potrivit www.austria.info:

Intrarea din țări cu o incidență suficient de scăzută este posibilă fără carantină. Acest lucru este valabil pentru majoritatea țărilor europene și pentru alte țări. Puteți intra în Austria fără carantina, dacă ați rămas doar în aceste țări sau Austria în ultimele 10 zile. (...) De asemenea, veți avea nevoie fie de un test Covid negativ, de o vaccinare validă, sau de o dovadă de recuperare („regula 3-G”). În cazul unei inspecții, trebuie să prezentați un certificat medical, un rezultat al testului, un certificat de vaccinare / permis de vaccinare sau un certificat oficial / medical de recuperare în limba germană sau engleză. Dacă nu aveți niciunul dintre aceste documente la dumneavoastră când intrați în Austria, va trebui să faceți un test PCR sau antigen în 24 de ore. Atenție! Aceast test dupa întrarea în țară este valabil numai în legătură cu intrarea în Austra. La check-in la cazare, trebuie să aveți un test valid (sau dovada vaccinării sau recuperării). Aici puteți găsi informații despre ofertele de testare gratuite din Austria.


Așadar, pentru intrarea în Austria ai nevoie să demonstrezi că ești:

Testat

Ai nevoie de un test PCR sau un certificat medical, care să ateste rezultatul, nu mai vechi de 72 de ore. Copiii cu vârsta de până la 12 ani nu au nevoie de un test. Minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, care călătoresc împreună cu părinţii/adulţi din ţările menționate mai jos, printre care și România, trebuie să prezinte în absenţa unui certificat de vaccinare sau însănătoşire, rezultatul unui test negativ. Testul trebuie realizat de un laborator autorizat. Autotestele sau testele făcute acasă nu sunt valabile în scopul intrării.

SAU

Vaccinat

Toate vaccinurile aprobate de EMA sunt recunoscute de Austria, cu alte cuvinte toate vaccinurile administrate în România. (Comirnaty/Pfizer, Moderna, Vaxzevria/Astra Zeneca, Janssen). Din data de 15 august este necesară vaccinarea completă – nu mai este suficientă doar vaccinarea cu prima doză. Vaccinarea este valabilă pentru 360 de zile în Austria începând cu a 22-a zi după a doua doză pentru vaccinurile care necesită două doze. Vaccinurile care necesită o singură vaccinare, sunt valabile 270 de zile din ziua 22 după administrarea dozei unice.

SAU

Recuperat

Recuperarea în urma infecției cu Sars-Cov-2 dă dreptul titularului să intre în Austria timp de 180 de zile după recuperare. Dovezile anticorpilor neutralizanți sunt luați în considerare timp de 180 de zile de la momentul testului. Certificatul medical care atestă trecerea prin Covid-19 trebuie să fie în limba engleză sau germană.



Sezonul de ski 2021/2022 în Italia

Toate stațiunile de schi italiene vor fi deschise în sezonul 21/22, cu restricții anti-Covid.

Autoritățile italiene au semnat un decret care permite deschiderea tuturor stațiunilor de schi pentru iarna 2021-2022, cu condiția să respecte mai multe măsuri anti-Covid 19:


  • toți angajații trebuie să dețină certificat de vaccinare „Green Pass” și să poarte măști chirurgicale,

  • toți schiorii și snowboarderii trebuie să aiba Green- Pass (certificat QR care sa ateste schema completa vaccin, test PCR cu maxim 72 de ore inainte sau sa fi trecut prin boala cu 180 de zile inainte)

  • Instalațiile pot funcționa la capacitate maximă, dar vor trebui să aibă o capacitate de 80% dacă vremea nu este favorabilă, ferestrele trebuie ținute deschise pentru ventilație.

Daca esti linistit in privinta QR-ului, rezerva-ti un loc la super-tabara de snowboard din Dolomiti (click aici) intre 11 si 19 februarie 2022. Vei avea parte in fiecare zi de 3 ore de cursuri de snowboard cu instructor , distractie cat cuprinde si niste peisaje demne de UNESCO World Heritage Site pe cel mai frumos domeniu al Italiei @DolomitiSuperski

Vei avea cu singuranță nevoie de pașaport Covid ( Green Pass) în Italia în restaurante, gări și orice spații comune la interior, inclusiv pentru cazari


Așadar, la întrebarea " Am nevoie de vaccin ca sa merg la ski anul asta?" singurul raspuns este



Niciun stat nu te obliga per se sa ai vaccin, dar majoritatea te obliga sa ai Green-Pass.

Asta inseamna fie ca:

- esti vaccinat cu schema completa

- ai trecut printr-o testare moleculara Covid in ultimele 72 de ore

- te-ai vindecat in urma cu cel mult 180 de zile (si ai un certificat sa dovedesti asta)


Retine, simplul fapt ca te-ai imbolnavit si te-ai facut singur bine acasa fara sa te fi inregistrat la DSP inseamna ca cel mai probabil nu vei putea obtine acest certificat.


Acesta trebuie sa fie un document oficial cu urmatoarele caracteristici:


Pentru toate informatiile legate de cum obtii Green-Pass-ul acceseaza:


Asadar, din punct de vedere practic, exista 2 variante viabile in momentul de fata sa poti merge mai multe zile la ski/ snowboard fara griji, iar ambele presupun sa ai codul QR:
  • ai schema completa de vaccinare

  • ai trecut prin boala cu 180 de zile inainte si ai un certificat care sa ateste asta


Pentru evenimente mai lungi de 72 de ore, obligativitatea testului PCR poate deveni o problema, atat din punct de vedere logistic (unde gasesti clinici sa faci testul, date de programare disponibile etc) dar si pecuniar (pretul e destul de piperat). Sau, colac peste pupaza, te poti trezi in carantina la intoarcerea acasa. Situatia este dinamica si se schimba de la saptamana la saptamana, pe fondul cresterii cazurilor generate de varianta Delta.


Despre vecinii noștri bulgari încă mai așteptăm vești oficiale, dar nu avem motive să credem că situația va fi cu mult diferită față de ce au anunțat celelalte resorturi din Europa. Vă vom ține la curent, mai ales că urmează și pentru noi 2 #taberedesnowboard la #Bansko, powered by @OnAdventure.




1.573 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page