top of page
Poza scriitoruluiAlex Mircea

Snowboard in Cervinia si Zermatt si de ce este JACKPOT sa te dai in extrasezon (sfaturi utile)


partie la granita dintre Cervinia si  Zermatt
Granita imaginara Italia-Elvetia, spre Zermatt

Este trecut de jumatatea lui decembrie 2021 si zapada inca se lasa asteptata pe meleagurile romanesti, cu mici exceptii. Dupa un sezon luuung de vara/toamna, este evident ca spiritele sunt incinse si oamenii, snowboarderi, dar si schiori, ca sa nu-i discriminam :D, asteapta startul sezonului de iarna, gata sa sara din scaunul confortabil de la birou direct in masina proprie si apoi pe Valea Prahovei si Poiana Brasov unde vor ingrosa randurile la cozile kilometrice de la putinele partii si instalatii de pe la noi.


Coada in Poiana Brasov

Si atunci ce e de facut? Sau ce ar fi fost de facut? N-am inventat eu apa calda, iar incapatanarea mea face ca viziunea asupra sezonului de snowboard sa fi fost putin diferita pana de curand, iar aici ii acord meritul de a ma fi batut la cap un an de zile, jumatatii mele mai bune :) Acest articol este la fel de bun si pentru lunile de primavara - martie, aprilie, mai, cand se aplica aceleasi principii pe care le voi expune aici.


Pe scurt, la final de noiembrie ne-am imbarcat in avion cu destinatia Torino (durata 3 ore cu tot cu checkin si bagaj de cala, daca ai husa pana in 175 cm si pana in 33 kg, platesti bagaj normal, nu sportiv - wizzair), urmand ca acolo sa luam trenul si apoi bus-ul pana in Cervinia. Despre cum poti economisi ceva bani de buzunar intr-o vacanta in Alpi am scris aici.


Bus-ul din aeroport (durata aprox. 50 minute, cost aprox. 7 euro) te duce pana la Porta Nuova, de unde vei lua trenul (durata aprox 3 ore, cost aprox 8 euro) spre Chatillon Saint Vincent. De aici vei mai lua o cursa locala (atentie la orarul curselor, durata aprox 50 minute, cost aprox 5 euro) care te va duce in centrul statiunii Cervinia. Exista si varianta inchirierii unei masini din Torino pentru un pret mult mai mare, dar aceasta vine echipata cu roti de vara si lanturi (valabil in toata Italia) si exista sansa sa ai probleme cu zapada in statiune.


Cervinia este o statiune mica si cocheta, ce deschide sezonul de iarna inca din octombrie. Este situata la 2050 de metri altitudine, iar asta o face cea mai inalta statiune de schi din Italia. De acolo incepe vastul domeniu schiabil ce se intinde pana in Elvetia - Zermatt. Evita sa iei cazare pe la vreun hotel cocotat pe vreo panta, vei avea de suferit mai ales daca esti in clapari. Recomandarea noastra este sa cauti cazare din timp (3-4 luni in avans pentru economie de cateva sute de euro), ca tot vorbim de extrasezon,pe langa gondola din statiune (mai exista 2 telescaune in statiune). Iti va fi usor sa gestionezi orice situatie, chiar si atunci cand unele instalatii nu pornesc din cauza vantului si trebuie sa te reorientezi.

Statiunea Cervinia

Preturile la mancare in statiune sunt mari, indiferent de perioada si este curios ca la restaurantele de pe munte mananci mai ieftin decat ai manca in statiune. Dar daca tot dai un ban, La Bricole este ceea ce ti-ai dori pentru satisfactia culinara, iar daca esti mai pe buget, pizza de luat acasa de la Monti e Mare va rupe gura targului si vei crede ca esti prin Napoli. Noi am mancat 6 zile consecutive :) Daca esti pe munte, recomandarea noastra este Poussett langa telescaun Lago Goillet, o cabana faina si primitoare unde vei manca regeste si vei avea parte si de compania unui barman simpatic trait prin Londra, mutat la munte dupa Covid, de origine din Calabria.


mancare si bautura
Festin la 2800m la Poussett

O reducere substantiala o vei face la skipass-ul de extrasezon, 47 euro pentru Cervinia si Valtournenche, 63 euro pentru skipass international Cervinia, Valtournenche, Zermatt si Gornergrat (Elvetia) vs. preturi de sezon, respectiv 53 euro local si 75.5 euro international.

In cele 6 zile de dat am explorat tot ce se putea explora, iar recomandarea noastra este sa optati pentru skipass international, desi ai multe variante si in zona Plain Maison si pe Cervinia-Valtournenche, dar fii pregatit sa intalnesti si partii inchise, inca este extrasezon, probabil aici optiunea cea mai buna este de a merge primavara. Faptul ca te afli la 2000 de metri, iar domeniul schiabil este foarte mare si ajunge pana la aprox 4000 de metri, va face ca optiunile pentru partii sa fie variate, iar zapada cea mai buna o vei gasi evident pe platoul Ski Paradise, aflat la 3500m, a carui partie porneste de la aprox 3900m , cea mai inalta partie din Europa. Platoul delimiteaza si granita imaginara dintre Italia si Elvetia.


snowboarding with matterhorn
Snowboard la 3500m


carving langa matterhorn
Subsemnatul la o sesiune de carving pe partia goala

La 3900m, am prins si real feel de aprox -40 de grade

Faptul ca am fost in extrasezon a facut sa evitam aglomeratia de pe partii. Ne-am dat in voie si ne-am dezmortit oasele, fiecare cum a putut mai bine. Noi am plecat fix la o zi dupa inceperea sezonului oficial si am putut remarca diferenta enorma de turisti ajunsi in statiune, sute de oameni in autocare pentru a face poza la celebrul Matterhorn, pentru ca, da, aici se afla Matterhorn, unul din cei mai emblematici munti din lume.

Ca si sfat, evitati sa luati skipass online din timp. Exista sansa ca unele instalatii, inclusiv cele internationale de legatura sa nu functioneze din cauza vantului, totusi nu trebuie sa va faceti filme precum cele de la Sinaia:P Cea mai buna solutie este sa cumperi online in dimineata respectiva sau de la ghiseul automat. Din 6 zile, o singura zi am prins aproape tot inchis si a trebuit sa luam autobuzul pana in Valtournenche (15 minute, 2 euro), singura zona deschisa (daca vrei sa schiezi doar pe Valtournenche, in extrasezon skipass-ul costa 34 euro). O problema la intoarcerea din Valtournenche este bus-ul care nu este sincronizat cu orarul instalatiilor. Ca sa eviti vreo 2 ore de stat pe bara, poti folosi acest numar de taxi de grup, noua ne-a luat 8 euro/persoana



Ca si sfat, domeniul nu prea este de incepatori. Trebuie sa ai ceva skill si sa te misti destul de bine mai ales daca optezi pentru skipass international. Exista niste ore limita la care trebuie sa ajungi inapoi in zona safe, ca sa nu risti sa ramai blocat prin Zermatt si sa optezi pentru un taxi care va ocoli Matterhorn-ul timp de vreo 3 ore si iti va lua intre 600 si 1000 de euro ca sa te intoarca in Cervinia, asa ca fiti cu bagare de seama.


zermatt ski resort
La o plimbare prin Zermatt

Noi am colindat mult domeniul international, iar in una din zile ne-am plimbat la picior si prin Zermatt. Diferenta este destul de mare fata de Cervinia, locul este foarte linistit si romantic, cu multe cabanute pitoresti cocotate pe munti si gata de a fi inchiriate (intre 500 de euro si 2000 de euro o noapte de cazare), o antiteza clara fata de agitatia italiana din Cervinia, datorata si faptului ca statiunea elvetiana a interzis orice mijloc de transport cu motoare termice, totul, inclusiv masinile de gunoi fiind electrice. Aceste lucruri fac din Zermatt un orasel de munte foarte exclusivist si locul de joaca al celor bogati. Pentru ceilalti, exista Cervinia :)

Serviciile de intretinere a zapezii si semnalizarea partiilor sunt mai calitative inspre partea elvetiana si nu ne surprinde. Tot dinspre partea elvetiana poti observa si clasica si arhicunoscuta silueta a Matterhorn-ului ce apare si pe ciocolata Toblerone. Noi am mancat ciocolata inainte de avion, asa ca ne-am pozat cu ce am gasit prin buzunare.


dulciuri
Salam de biscuiti si Matterhorn

Partiile spre Zermatt sunt lungi si nu neaparat usoare, unele din ele fiind inca in pregatire in extrasezon. La un moment dat a trebuit sa urcam intr-o gondola care avea mai multe statii unde puteai cobora. La un moment dat poti opta sa schimbi si sa mergi spre Gornergrat, un domeniu cu multe partii albastre, excelent pentru incepatori, cu privelisti pitoresti si, foarte important, locul de unde iei celebrul trenulet ce te urca pe muntele Toblerone. Aceasta este cea mai inalta cale ferata deschisa din Europa si ajunge la 3100m. In skipass-ul international ai inclus si calatoria cu trenuletul care te lasa in capatul unei partii albastre lungi ce te poate purta pana in Zermatt. Aici am postat si o filmarea cu calatoria din tren.


tren si zapada
Gara din Gornergrat, trenul pleaca din Zermatt

priveliste cu matterhorn
Priveliste din tren spre Matterhorn

Noi am zis ca vom reveni, ne-a placut mult si este exact ce trebuie pentru extrasezon. Daca ati ametit cu atatea detalii si nu vreti batai de cap, sau daca cautati oameni faini pentru vacante, vreti sa va imbunatatiti tehnica si stilul la snowboard cu instructori certificati, vreti sa explorati si sa aveti amintiri faine, atunci aruncati un ochi pe evenimentele de snowboard pe care le-am pregatit pentru iarna aceasta. Revelionul este sold out asa vom trece in revista doar experientele la care mai avem locuri libere.


Lectii de snowboard (grup si privat) 15 dec-15 martie - detalii si programari in eveniment sau 0766561893(whatsapp)


Bansko Snowboard Camp 2 04-09 ianuarie - 1 loc liber


Bansko Snowboard Camp 3 24-29 ianuarie - 1 loc liber


Dolomiti SuperSnow Camp 11-19 februarie - 2 locuri libere


Bansko Snowboard Camp 4 28 feb - 5 mar - 6 locuri libere

664 afișări

Comments


bottom of page